Ásványok tisztítása, töltése

 

Miért Van Szükség Az Ásványok Tisztítására?

Sokan testünk, lelkünk és szellemünk megnyugtatására használjuk a kristályokat, melyek energetikai szinten hatnak, és természetes rezgéseket bocsátanak ki a külvilágba.
A kristályok tisztítása és feltöltése nagyon fontos, mivel gyakran nagy távolságot tesznek meg mielőtt hozzánk kerülnek, többen megérintették azokat előttünk, és energiájukat-jót vagy rosszat-a köveken hagyhatták. Érdemes tehát letörölni ezeket az ”energetikai ujjlenyomatokat”.
 

6 tipp hogyan tisztítsuk ásványainkat

 

1. Sima folyóvízzel való tisztítás

A vízről úgy tartják, semlegesíti a kőben tárolt negatív energiákat, és visszavezeti azt a földbe. Bár a természetes folyóvíz (mint például a patak) a legjobb, de otthon a csap alatt is leöblíthetjük. Tegyük egy szűrőbe a köveket, és folyassuk rá a vizet körülbelül 1-2 percig. Közben megkérhetjük az Univerzumot, hogy távolítson el minden negatív energiát ásványunkból, vagy vizualizálhatjuk azt is ahogy ez megtörténik.
 
Fontos megjegyezni: A víznek fizikai ereje van, ezért ügyeljünk arra, hogy csak a kemény köveket, (pl. ametisztet, türkizt vagy kvarcot) tisztítsuk ezzel a módszerrel, mivel a porózusabb kövek roncsolódhatnak.
 

2. Napfény, vagy holdfény

A napfény és a holdfény tisztíthatja és fel is töltheti köveinket. A nap Yang energiával látja el a követ, amely kiegyensúlyozza a kő veleszületett Yin energiáját, amelyet a földtől kapott létrejötte során. A régi, hagyományos, rituális tisztítás gyakran a nap- vagy holdciklus bizonyos szakaszában történt, de bármikor kitehetjük ásványunkat, hogy megtisztuljon és feltöltődjön.

Ennél a módszernél rendkívül fontos figyelni arra, hogy ne a tűző napra tegyük ki a megtisztítani kívánt kristályunkat. A közvetlen, forró napsütés ugyanis roncsolhatja őket, kifakulhatnak. A legjobb, ha sötétedés előtt 1-2 órával tesszük ki, mikor a nap sugarai már gyengébbek, és este 11 óra körül hozzuk be. Ez lehetővé teszi, hogy ásványunk fürdőzzön a nap, illetve a hold fényében is.

Azoknál a köveknél, amelyek erős napsütés hatására hajlamosak az elszíneződésre – például ametiszt, rózsakvarc vagy borostyán – válasszuk inkább a holdfényt, amely lágyabb, finomabb és különösen telihold idején a leghatékonyabb.
 

3. A Föld energiája

Használhatjuk tisztításra a föld energiáit is. Legegyszerűbb módszer, ha kertünkben ásunk egy nagyon pici gödröt, akár kézzel is, és belehelyezzük az kristályt egy napra. Hagyjuk, hogy a föld felszívja a kövekben található összes nem kívánt energiát, hogy megtisztuljanak és felfrissüljenek. Ezután pici vízzel leöblítjük és kész is.
 

4. Sós víz

A sós vizes fürdő az egyik leggyakoribb módszer a kövek tisztítására. A történelem során a sót minden vallásban használták rituálékhoz, és a nem kívánt energia elnyelésére. Ha ezt a módszert választjuk, áztassuk be a köveket egy éjszakán át egy csipet tengeri sóval ellátott vízbe. Ideális esetben, ha tengervíz közelében vagyunk, akkor egy kis tálkában hozhatunk vizet a tengerből. A sófürdő után feltétlenül öblítsük le őket tiszta vízben, hogy eltávolítsuk a maradványokat.

Fontos megjegyezni itt is, hogy ezt a módszert nem mindig ajánlatos használni a kövek tisztításához, mivel a só károsíthat bizonyos finom köveket, például a hematitot vagy a piritet.

5. Füsttel való tisztítás

Füstöt vagy lángot is alkalmazhatunk a tisztításhoz. Ehhez gyújtsunk meg egy füstölőt, de lehet akár zsálya, szantálfa vagy cédrus is. Tegyük a füstforrás fölé 20-30 másodpercig, hogy megtisztítsa kristályunkat.
 

6. Más kristályok

Bizonyos ásványok (például kvarc vagy ametiszt) képesek más köveket tisztítani és regenerálni. Az egyik legnépszerűbb tisztító kristály, amely képes megtisztítani az ásványokat, a szelenit. A kövek tisztításához tegyük őket szelenitre legalább hat órára (de minél tovább, annál jobb). A szelenit és a tiszta kvarcok valójában felerősítik a többi kövek energiáját. Képesek felvenni, semlegesíteni, majd feltölteni köveket magasabb rezgésekkel.
 

Bármelyik módszert válasszuk is, előtte győződjünk meg arról, hogy ásványunknak biztos megfelelő lesz az adott technika, mert ha nem jól választunk kárt tehetünk kristályainkban, ékszereinkben.
Reméljük tudtunk egy kis segítséget, útmutatót adni annak érdekében, hogy a kövek a lehető leghosszabb ideig tudják szolgálni tulajdonosaikat. 🙂

Források